Tort weselny – style w Waszym guście

  • Tort w stylu polskim, tradycja najsłodszych cukierni
  • Wesele rustykalne/boho – naked cakes, muffiny
  • Wesele vintage – cake pops, tort dwupiętrowy, przystrojony delikatnie kwiatami lub gałązkami
  • Wesele z motywem kwiatowym – naked cakes z kwiatami, muffiny
  • Wesele glamour ze złotymi lub miedzianymi dodatkami – tort angielski
  • Wesele w stylu klasycznym – tort na stelażu
  • Wesele z kolorem przewodnim, np. bordowym – tort amerykański
  • Tort babeczkowy, dowolny styl, gotowe małe kawałeczki w estetycznych etui

Dobre lekkie smaki

W kwestii smaku coraz większą popularnością cieszą się torty owocowe, lekkie i nie przesadnie słodkie. Dawno odeszły w niepamięć ciężkie, maślane masy, natomiast torty śmietanowe z dodatkiem owoców to nadal lubiane i popularne rozwiązanie. Można również zdecydować się na różne smaki każdego z pięter tortu, tak zapewnimy gościom, chociaż częściowo, możliwość wyboru według własnego gustu. Ważna jest temperatura podania tortu, chłodny ale nie zmrożony dodaje świeżości, i nieco rozbudza gości weselnych.

Kolor tortu

Wbrew pozorom ten jest bardzo ważny. Z masy cukrowej czy marcepanowej cukiernicy potrafią wyczarować wszystkie wzory i kolory. Warto skorzystać z takiego rozwiązania np. przy tematycznych weselach, gdzie tort będzie mocnym elementem dekoracji – wtedy można wybrać mocne kolory: czerwień, granat, a nawet czerń. Jeśli jednak stawiacie na naturalność, możecie wybrać dekorację kwiatami, owocami lub czekoladą. Pamiętaj, że przy wyborze koloru warto skorzystać ze wzornika, bo to, co dla Ciebie bordowe dla kogoś może podchodzić pod fiolet. Nie dobieraj kolorów, które farbują język i usta. W razie gdy kawałek spadnie na sukienkę Panny Młodej okazać się może, że ta już nigdy nie będzie tak samo biała.

Polska tradycja

Taki tort to specjalność polskich rodzinnych tradycyjnych cukierni. Oprócz niezapomnianego śmietankowo-owocowego smaku polskich malin i wisien, taki tort jest niezwykle łatwy do podzielenia się nim Pary Młodej z rodzicami i gośćmi. Stelaże które proponują do takich tortów sale weselne są zwykle pięknie przyozdobione kwiatami, które zyskują dodatkową przestrzeń dla swoich naturalnych kształtów na gałązkach, motylami, figurkami skowronków. Wygląda to naprawdę romantycznie. Jest też miejsce na świece, czy małe race które rozświetlą dyskretnie wjazd tortu na salę weselną, i pięknie się prezentują na filmie ślubnym.

Torty rustykalne i boho

Tort w stylu vintage

Tort z motywem kwiatowym

Tort angielski

Torty w stylu angielskim nie mają stelaża. Składa się przynajmniej z dwóch pięter, gdzie jeden stoi bezpośrednio na drugim. Choc na małe wesela może być jedno piętro. Tort taki może być okrągły bądź kwadratowy — wedle upodobań. Każde piętro może mieć inny smak, pamiętajcie jednak, żeby wybrać takie, które do siebie pasują. Tort angielski zdobiony jest zazwyczaj plastyczną masą cukrową lub marcepanowa, dzięki której powierzchnia tortu pozostaje gładka i możemy ozdobić ją przeróżnymi dodatkami. Jest to obecnie najchętniej wybierany przez Pary Młode rodzaj tortu.

Tort na stelażu klasyczny polski

Klasyka zawsze się obroni. To podstawowy popularny styl tortów jakie pamiętamy ze ślubów naszych rodziców. Większość tortów jest podawana na stelażach, są to najczęściej stelaże symetryczne. Specjalnością polskich cukierni są stelaże asymetryczne, które wdzięcznie oddzielają piętra tortu, tworząc miedzy nimi przestrzeń do ozdób na stelażu lub ozdób na tortach. Optycznie taki tort jest bardziej okazały, a odpowiednio ustawione flary i sztuczne ognie na wjazd tortu potęgują niesamowity efekt przestrzenności i głębi słodkiej atrakcji weselnej.

Tort amerykański

Tort babeczkowy

Własny styl

Słodkie stoły – fontanny czekoladowe, ciastka

Słodki stół to nie tylko pyszny poczęstunek dla gości Waszego wesela, ale również wspaniała dekoracja i atrakcja. Słodki stół można spersonalizować tak, aby odzwierciedlał wystrój sali, pasował do kolorystyki i kwiatów. Słodki stół posiada zwykle trzy elementy, fontannę z czekolady, oczywiście małe kawałki pysznych ciast, galaretek w pucharach, czasem lodów, oraz owoce.